Daarom zijn foto en video zo belangrijk!

Het is en blijft een cliché: Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Cliché of niet, onderzoek wijst uit dat het waar is. Kijk zelf maar eens naar de afbeeldingen hieronder.

Belang foto en video afbeelding - Pink Monkey    Belang foto en video tekst - Pink Monkey.png

Welke foto was (bijna) direct duidelijk? Waarschijnlijk was het de linker foto. En dat terwijl er alleen een afbeelding op staat. Maar hoe komt het toch dat wij foto’s zoveel makkelijker herkennen? Waarom vinden we afbeeldingen en video zo veel interessanter dan tekst? En hoe komt het dat we foto’s vaak veel beter begrijpen?

 Ons brein houdt van foto’s

Dat komt doordat ons brein zo is ingericht dat wij als mensen de wereld het liefst visueel interpreteren. Wij kijken liever dan dat we lezen. Dat is makkelijker voor de hersenen. Onderzoek heeft uitgewezen dat wij visuele presentaties zoals foto’s en video’s binnen 0.25 seconden verwerken. En dat we het vaak ook direct begrijpen. Daar kan geen enkel stuk tekst tegenop. Alleen het lezen van een woord kost al meer tijd, en dan hebben we de tekst nog niet eens verwerkt. Als je dan bedenkt dat de gemiddelde consument zijn gedachten ongeveer acht seconden op een taak richt kan je nagaan dat je met foto en video veel meer kan bereiken dan met tekst alleen.
Een ander voordeel van foto’s en films is dat de consument het makkelijker onthoudt. Er vanuit gaande dat de afbeelding aantrekkelijk is (of juist heel schokkend), slaan we de informatie beter op. We begrijpen beter wat de afbeelding ons vertelt en we kunnen de afbeelding beter terughalen uit ons geheugen.

Kleur

Tekst zien we het liefst in één kleur en dan nog het liefst in zwart of wit (of vond je deze laatste woorden fijn lezen?). Een foto zien we echter het liefst in kleur. De gemiddelde aandacht voor een zwart-wit foto is namelijk tweederde van een seconde. Terwijl we gerust meer dan twee seconden naar een kleurenfoto kunnen kijken. En dan hebben we het nog niet eens over bewegende afbeeldingen.

Dus vindt je het belangrijk dat je boodschap overkomt? Overweeg dan zeker het gebruik van foto en video.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *