Help! Een YouTube claim op mijn video

YouTube claim gezicht copyrightAls je video’s op YouTube deelt en daarbij muziek van populaire artiesten gebruikt heb je het vast wel eens gezien. Een melding dat er een claim op je YouTube video zit. YouTube noemt dit een Content ID-claim. De eerste keer dat ik het zag wist ik niet wat het betekende. Ik dacht meteen dat mijn video niet meer zichtbaar was. Gelukkig was dat niet zo. Maar veel informatie over wat de gevolgen waren kon ik niet vinden. Daarom wil ik in deze blog zo duidelijk mogelijk aangeven wat een claim inhoudt, maar ook wat het niet inhoudt.

De YouTube claim

Gebruik je muziek dat je niet zelf produceert dan is de kans groot dat YouTube, of eigenlijk degene van wie de originele content is, een claim legt op je video zodra je deze upload. YouTube scant iedere video die je upload vergelijkt de inhoud met alle copyright eisen in haar database. Zodra ze iets herkent waarvan iemand heeft aangegeven dat zij de eigenaar is plaatst YouTube een claim op je video. YouTube claims zijn er in de volgende varianten:

 • Verwijderd (waarschuwing vanwege auteursrechtklacht)
 • Komt overeen met content van derden
 • De video wordt in bepaalde landen geblokkeerd
 • Video wereldwijd geblokkeerd
 • Erkende content van derden
 • ‘Anders’

In Videobeheer ziet een melding van een content ID-claim er als volgt uit:

YouTube claim - voorbeeld

Dit geeft al enig inzicht, maar door op de link achter de video te klikken kom je in het scherm Auteursrecht en kan je zien op welk deel van de video de claim zit, wie de eiser is en wat de gevolgen zijn voor je video.

YouTube claim - content en eiser

In dit geval is de geclaimde content het nummer ‘Get Ready For This’ van 2Unlimited en is de eiser DeepMiningCorpAssoc. Dat lijkt een gekke naam voor een eiser, maar in de muziekindustrie komt het vaak voor dat de eiser/eigenaar van het nummer iemand is dan de producer of zanger zelf.

Wat zijn de gevolgen van een YouTube claim

Een claim op je video is vaak minder erg dan het lijkt. Het betekent in eerste instantie niets meer en niets minder dan dat iemand anders aangeeft dat jij zijn of haar content gebruikt.

Geen inkomsten genereren

In veel gevallen vind de eigenaar van de originele content het niet erg dat je de content gebruikt. In ruil voor het gebruik plaatsen zij advertenties bij jou video. Het grootste nadeel hiervan is dat je zelf geen inkomsten met je video kan genereren.

Video geblokkeerd in bepaalde landen

Het kan ook zo zijn dat de eiser niet wil dat de video in bepaalde landen zichtbaar is. De eiser heeft dan bij het indienen van de claim aangegeven welke landen zijn uitgesloten. Vaak is dat, omdat de eiser of YouTube zelf afspraken heeft met dat land over de verdeling van inkomsten. Een duidelijk voorbeeld hiervan is Duitsland, waar sinds 2009 veel video’s van grote artiesten niet worden weergegeven, omdat de Duitse variant van stichting BREIN geen afspraken heeft met YouTube.

In het voorbeeld zie je dat deze video in 7 landen is geblokkeerd. Door met de muis over de i te bewegen zie je in welke zeven landen de video niet beschikbaar is.

YouTube claim - geblokkeerd in landen

Video wereldwijd geblokkeerd

Een eiser kan ook besluiten de video wereldwijd te blokkeren. Dit heeft gevolgen voor de reputatie van je YouTube kanaal en kan je een slechte reputatie opleveren. Probeer dit in alle gevallen te voorkomen.

Geluid blokkeren

In sommige gevallen besluit de eigenaar dat je de muziek toch niet mag gebruiken. YouTube blokkeert dan het geluid. De video is nog wel af te spelen, maar de gebruikte muziek is niet meer te horen.

Websites en apps blokkeren

Een andere mogelijkheid die eisers hebben is om bepaalde websites en apps te blokkeren. Je video is echter altijd terug te vinden op youtube.com.

Een YouTube claim – wat nu?

Het klinkt allemaal spannend een claim op je video, maar vaak vallen de gevolgen dus wel mee. Tenzij de video in het land met je doelgroep is geblokkeerd natuurlijk. Wat de reden van de YouTube content ID-claim ook is, je kan verschillende acties ondernemen.

Akkoord gaan met de claim

Tot voor kort kon je akkoord gaan met de claim. Je gaf dan aan dat je wist dat je content van een andere partij gebruikte en dat je verder geen actie wenste. Deze optie lijkt echter sinds kort verdwenen. YouTube adviseert je tegenwoordig om niets te doen als je akkoord bent met de claim.

Muziek verwijderen of aanpassen

Een andere mogelijkheid is om de muziek te verwijderen of te vervangen. In YouTube zelf kan je er voor kiezen om de muziek waar de claim op zit te verwijderen uit de video. YouTube knipt dan als het ware het fragment uit de video en laat de rest  zoals die was. Wil je toch muziek gebruiken? Dan kan je kiezen voor muziek uit de muziekbibliotheek van YouTube met meer dan 150.000 rechtenvrije nummers.

YouTube claim - rechtenvrije nummers

Inkomsten delen

Als je lid bent van het partnerprogramma van YouTube kan je geld verdienen met je video’s. Een aantal eisers staat het toe om de inkomsten te delen wanneer je hun originele content gebruikt. Dit gebeurt vaak bij covers van populaire nummers, omdat dit ook weer exposure oplevert voor de artiest. De inkomsten die jij met je video genereert worden dan volgens een bepaalde staffel verdeeld tussen de eiser en jijzelf.

De claim aanvechten

Wanneer je het echt helemaal niet eens bent met de claim kan je de claim aanvechten. Wil je dit doen? Zorg dan dat je echt zeker bent van je zaak. Een onterecht aangevochten claim kan namelijk de reputatie van je kanaal verlagen. Als je de claim wilt aanvechten lees dan eerst de spelregels.

Geen reputatieschade voor je kanaal

Belangrijk om te weten is dat een YouTube claim (content ID-claim) vaak geen gevolgen heeft voor de reputatie van je kanaal. Je mag de content dus gewoon blijven gebruiken zonder dat YouTube de reputatie van je kanaal aanpast. Het maakt daarbij vooralsnog ook niet uit hoeveel video’s met een content claim je hebt. Twee claims die wel gevolgen hebben voor je reputatie zijn de de melding ‘waarschuwing wegens auteursrechtschending’  en de eerder genoemde claim ‘video wereldwijd geblokkeerd’. Meer informatie over deze waarschuwing wegens auteursrechtschending vind je op de FAQ van YouTube.

YouTube claim? Het valt wel mee

Een YouTube claim op je video is dus geen reden tot paniek. Je hebt niet meteen een slechte reputatie en je video is niet meteen offline. Wel is het altijd verstandig om na te gaan wat de gevolgen van je claim zijn, zodat je voor jezelf kan bepalen of je actie wilt ondernemen.

 Heeft u vragen over de inzet van YouTube of de gevolgen van een YouTube claim? Neem vrijblijvend contact met ons op!

2 antwoorden
 1. Bastiaan
  Bastiaan zegt:

  Goedemorgen,
  Ik verdien geld met een filmpje, maar naar maanden geeft deze aan “•Komt overeen met content van derden”. Kan ik door het verwijderen van het fragment weer inkomsten genereren?
  Gr Bastiaan

  Beantwoorden
  • Pink Monkey
   Pink Monkey zegt:

   Beste Bastiaan,

   allereerst excuses voor de late reactie.

   Als je beeld- of geluidmateriaal van een ander gebruikt heb je inderdaad kans dat je de claim ‘komt overeen met content van derden’ ziet verschijnen. Dat kan ook gebeuren na een aantal weken / maanden. Eigenlijk zijn er 2 opties als je inkomsten wilt blijven genereren.

   1. Je kan de content van derden verwijderen. Dan zou je weer inkomsten moeten kunnen genereren.
   2. Je kan de rechthebbende toestemming vragen of je de content mag gebruiken. Hoe je dat doet staat in de FAQ van YouTube. LET OP: dit kan een lang traject zijn en de uitkomst is onzeker.

   Mocht je nog meer vragen hebben, laat het ons weten!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *