Imagoschade door social media: Boete voor te hard rijden naar het ziekenhuis

ambulance - imagoschade CJIBNu zijn we allemaal niet zo’n groot fan van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), maar afgelopen weekend heeft het CJIB aanzienlijke imagoschade opgelopen vanwege een uitgedeelde boete. De ouders van Anouk uit Papendrecht kregen een boete op de mat voor een rit onder politie en ambulance begeleiding naar het ziekenhuis. Het CJIB is echter onverbiddelijk: Betalen die boete! De vader deelde zijn ongenoegen op Facebook en het nieuws ging viral. Niet zo slim, CJIB!

Met spoed naar het ziekenhuis

Op 16 oktober jl. moest de 17-jarige Anouk met spoed naar het ziekenhuis vanwege een hartslag van 250 slagen per minuut. Alleen kan Anouk vanwege haar spier- en stofwisselingsziekte niet met een standaard ambulance mee. Ambulancepersoneel en de politie komen na snel schakelen tot een goede oplossing. Anouk zal in de auto van de familie, die speciaal voor Anouk is aangepast, naar het ziekenhuis gaan. Een ambulancebroeder bestuurt de auto, daarvoor zal de ambulance rijden en achter de auto rijdt de politie. Allemaal met loeiende sirenes. Ondertussen opgeroepen politieagenten sluiten wegen af zodat de colonne ongestoord het ziekenhuis kan bereiken.

De boete

flitsfoto - imagoschade CJIBTijdens de rit naar het ziekenhuis passeert de colonne een flitspaal. En flitspalen zijn onverbiddelijk. De familie ontvangt een boete van € 76,- op de mat voor te hard rijden. Dit is het begin van de imagoschade voor het CJIB. Een medewerker had deze boete tegen kunnen houden, maar dat is niet gebeurd.
Wat de imagoschade nog groter maakt is het feit dat het CJIB het bezwaar van de vader afwijst. En dat is bizar om twee redenen. Allereerst omdat politie en ambulancediensten aangeven dat gegeven boetes niet gelden voor vervoer onder politiebegeleiding. Wat de imagoschade nog groter maakt is het CJIB dat stelt ‘zij de afweging maken tussen het belang van de bestuurder en die van de overige weggebruikers’. Het CJIB stelt daar indirect mee dat zij het leven van Anouk minder belangrijk vinden dan de verkeersveiligheid…

Politie & ambulancediensten

Ook de politie en ambulancediensten hebben zich onder andere via Facebook uitdrukkelijk uitgesproken tegen de beslissing van het CJIB. Het bericht heeft op moment van schrijven al meer dan 10.000 likes en reacties, allemaal gericht tegen het CJIB.

Radio

Ondertussen is het maandagochtend en besteden zelfs de radiostations aandacht aan het nieuws. Zo was vanmorgen tijdens de ochtendspits een interview te horen met de vader van Anouk op Q-music.

Beperk de imagoschade

Het is nu aan het CJIB om zo snel mogelijk een verder risico op imagoschade te beperken. Nu kennen wij niet de werkwijze van het CJIB, maar wij geven graag wat tips.

  1. Neem zo snel persoonlijk contact op met de ouders van Anouk
  2. Scheld de boete kwijt
  3. Bied de familie ter compensatie iets aan
  4. Erken de fout, het gebrek aan medeleven en biedt op social media excuses aan

Fotobronnen: Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid & Wikipedia

Laatste update: Het CJIB heeft de boete kwijtgescholden. ‘De boete is niet verscheurd, omdat de overtreding wel is gemaakt’, aldus Justitie. Het bedrag is wel verlaagd naar 0 euro. Wij zijn benieuwd hoe het wettelijk zit bij vervoer per colonne naar het ziekenhuis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *